#dnevnadozabiljaka DIY – pisanice

Za nas su biljke puno više od lončanica na prozorskoj dasci, a ovaj put koristili smo ih kako bismo bojali pisanice – simbol probuđenog života nakon zime. 

Umjesto umjetnih boja, za bojanje pisanica možete koristiti razne bio materijale poput  kože crvenog luka, crveni kupus, kurkumu, ciklu ili čak borovnice. Ovo je super način da iskoristite ono što bi se često gledalo kao otpad te odlični projekt kojeg možete raditi sami, s djecom ili prepustiti njima svu zabavu.

Pročitajte kratke i precizne upute, a na Instagram i Facebook nam šaljite fotke vaših prirodnih pisanica. 

  • ako želite postići terakota boju jaja, koristite jaja bijele boje, a ako želite tamosmeđu boju, koristite obična jaja.
  • odaberite biljke (listove i cvjetove) kao motive na pisanicama – možete koristiti djetelinu, peršin, maslačak, razne travke, cvjetiće i listove.
  • prislonite ih uz jaje i čvrsto ih omotajte hulahopkom i zavežite čvor
  • lonac napunite vodom i ljuskom crvenog luka (što više ljuske, boja će biti intenzivnija), a možete dodati i slatke paprike koja će pojačati intenzitet boje
  • nakon što voda zavrije, u nju pažljivo stavite jaja i kuhajte ih 20 minuta, a nakon kuhanja ostavite ih još 10-ak minuta u vodi
  • jaja izvadite iz vode i hulahopki, uklonite ostatke biljaka i premažite jestivim uljem za sjaj

Sretan Uskrs i želimo vam lijepe praznike! 🐰💐🐣

Potražite nas na Instagramu i Facebooku, a fotografije svojih biljaka i biljnih projekata objavite uz hashtag #dnevnadozabiljaka.