SAMOODRŽIVI BILJNI TERARIJ – upute za održavanje – Dnevna doza biljaka | Kote Himmeli
Svijet biljaka

SAMOODRŽIVI BILJNI TERARIJ – upute za održavanje

terariji-cover-2

SAMOODRŽIVI BILJNI TERARIJ – upute za održavanje

Čestitamo – novi ste vlasnik svog biljnog terarija u staklenci!

Sigurno se pitate može li ovo stvarno uspjeti – odgovor je da!
Evo kako: terariju se stvorila mikro ekosfera u kojoj se biljke zalijevaju procesom kondenzacije i uživaju u visokoj vlazi, a kisik i hranu proizvode same.

Osim toga, bitno je napomenuti da terarij sadrži sloj za drenažu u kojoj boravi višak vode kako korijenje ne bi istrunulo te sloj ugljena za pročišćavanje vode.

Iako terarij zahtjeva minimalnu brigu, bitno je da pratite nekoliko osnovnih smjernica za održavanje:

ZALIJEVANJE I PRSKANJE

Zalijevanje i prskanje vrši se isključivo destiliranom vodom svakih 4-6 mjeseci ili prilikom uređivanja (šišanja biljaka).Moguće je da će vode ponestati i malo ranije što ćete lako prepoznati po suhim stijenkama stakla. Ako se to dogodi, terarij otklopite i malo ga poprskajte i zalijte.

SVJETLOST I TOPLINA

Terarij se mora držati dalje od direktnog izvora svjetlosti (npr. prozor) i topline (npr. radijatori), ali potrebno mu je osigurati dovoljno indirektne sunčeve svjetlosti kako bi biljke u njemu dobro rasle.

Kad terarij stigne do vas, moguće je da će se zamagliti zbog razlike u temperaturi od mjesta gdje ste ga preuzeli (npr. vrtni centar Flora). U tom slučaju terarij otklopite na sat vremena kako bi se temperatura izjednačila, a zatim ga možete zaklopiti.

ODRŽAVANJE BILJAKA

Ako ste zadovoljili sve uvjete, biljke će brzo i uspješno rasti. Sami procijenite kada je vrijeme za novu frizuru i podšišajte biljke. Bitno je ovo raditi čistim i oštrim škarama, a odrezane ostatke biljaka uklonite iz terarija.

I za kraj – uživajte u svom terariju! Šaljite nam fotke na Instagramu i Facebooku ili ih objavite uz hashtag #dnevnadozabiljaka.

Ako imate pitanja, slobodno nam se obratite putem kontakt obrasca.