Uzgoj sobnih biljaka na balkonima 🌿☀️ – Dnevna doza biljaka | Kote Himmeli
DIY

Uzgoj sobnih biljaka na balkonima 🌿☀️

balkon10

Uzgoj sobnih biljaka na balkonima 🌿☀️

Imati vrt na balkonu jer super ideja i pozdravljamo svakoga tko se želi upustiti u bilo kakav uzgoj biljaka, ali kao i uvijek, treba provjeriti i zadovoljiti nekoliko uvjeta.

Oxalis triangularis

To su orijentacija stana i tip balkona, koliko vremena i volje imamo i koji nam je budžet.

Orijentacija stana/balkona vrlo je bitan faktor – svi znamo da nema jednako svjetlosti i topline na svim stranama svijeta. Ako je balkon orijentiran isključivo na istočnu stranu, bit će okupan svjetlošću tijekom jutra, ali već u ranijim poslijepodnevnim satima sunce polako izmiče, a za sazrijevanje plodova bitna je količina sunčanih sati.

Tip balkona je jednako bitan faktor – je li to pravi balkon, lođa ili pak terasa. Lođa će zbog svog uvučenog položaja imati manje svjetlosti dok će balkon imati više, a npr. krovna terasa bit će okupana svjetlošću tijekom cijelog dana, što nosi svoje prednosti, ali i mane.

To nas dovodi do vremena i volje jer sve kreće od toga, kao što je to i kod svakog drugog hobija. Naravno, ovdje se brineš o živim bićima pa treba imati na umu da se i njima pruži ugodan život.

Dakle, za uspješan život i razvoj biljaka te dobivanje ploda pred kraj ljeta bitno je osigurati što više sunčanih sati i topline, a to je odmah povezano i s redovitim zalijevanjem. Nije isto imati biljke posađene u zemlji u vrtu ili u tegli – zemlja u tegli puno se brže suši pa već samo jedan dan bez zalijevanja na ljetnim vrućinama (koje su neophodne za razvoj plodova) može biti smrtonosan za slabiju biljku.

Treba imati na umu da ćemo se o tim biljkama trebati redovito brinuti te ih zalijevati i do dva/tri puta dnevno kada se temperature podignu.

I za kraj – budžet. Ako nemamo svu potrebnu opremu, u nju treba investirati što će za nekoga biti veliki, a za nekoga manji trošak.

Ovdje ćemo se poslužiti našim primjerom – ove godine planirali smo se opremiti balkonskim biljem (razne cvjetnice i začinsko bilje) na Floraartu koji je nažalost otkazan, a time su i naši planovi pali u vodu.

Zato ćemo ove godine za ukrašavanje balkona iskoristiti naše sobne biljke! To je ono čega se puno ljudi ne sjeti – gotovo sve sobne biljke bez problema mogu na balkone koji su umjereno osvijetljeni. Svi fikusi, monstere, rajske ptice, adami, zračne biljke, palme itd. lijepo će se provesti na balkonu. Ono što mi doživljavamo kao sobne biljke, negdje su obične vanjske biljke, a tako može biti i u kontinentalnoj Hrvatskoj za vrijeme proljeća i ljeta, dokle god se temperature ne spuštaju ispod 5-10 stupnjeva C. 

Naravno, obavezno moramo pripaziti na jaku sunčevu svjetlost (sobne biljke je često ne vole u velikim količinama) i režim zalijevanja jer će se supstrat sušiti puno brže nego u sobnim uvjetima, a pogotovo kad u sobi upalimo klimu koja usporava sušenje supstrata, ali i isušuje zrak i pogoduje razvoju nametnika.

Ako se ipak odlučimo za vrt, svu potrebnu opremu može se pronaći u vrtnim centrima (naš najdraži je vrtni centar Flora na Žitnjaku), a mlade biljke, bilo to povrće, ljetnice, trajnice mogu se nabaviti i kod raznih OPG-ovaca koji prodaju putem svojih društvenih mreža i web stranica.

Biljke koje biramo za vrt ovise o našem iskustvu. Naravno, za početnike bismo uvijek predložili da se okušaju u sijanju ili uzgoju mladica (flanaca) začinskog bilja jer je načelno jednostavnije za uzgoj nego povrće. Ako se netko želi okušati i u uzgoju povrća, predlažemo da se krene s uzgojem zelene salate. 

Drugo povrće malo je složenije i traži redovitu brigu (zalijevanje), puno sunčeve svjetlosti, a često u paketu s njima dolaze i nametnici.

 Dakle, na složenije biljne vrste trebalo bi prelaziti postepeno kako prikupljamo iskustvo, a za početak održavati na životu mentu, bosiljak i vlasac – koji će se super uklopiti u koktelima i salatama. 

Sjeme i mladice mogu se kupiti po vrlo povoljnim cijenama, pogotovo u sezoni. Za uzgoj svih biljaka potrebno je osigurati im kvalitetnu osnovu – ne treba štediti na supstratu i prihrani. Kvalitetni proizvodi pomoći će u razvoju i rastu zdrave i sretne biljke.

Za uzgoj povrća poput krastavaca, rajčice i mahuna trebat će izraditi ili kupiti konstrukciju po kojoj će se oni penjati, a za povrće koje raste ispod zemlje poput mrkve ili cikle treba osigurati i dovoljno duboke tegle.

 Što se tegli tiče, može se koristiti terakota ili plastika, čak i drvene gredice, ali i nešto što već imamo doma (poput čašica jogurta) dokle god na dnu osiguramo rupice za odvod vode (drenažu) kako korijen ne bi stajao u vodi.

Fun fact, okušali smo se u vrtu na balkonu, ali neke biljke nisu bile sretne zbog nedovoljno svjetlosti pa smo shvatili da fokus trebamo prebaciti na druge stvari. Nije strašno pogriješiti dokle god smo nešto iz toga naučili. Zato su naš balkon ozelenile sobne biljke koje možeš vidjeti na fotki, ali nismo mogli odoljeti izazovu pa smo u suradnji s Podravkom krenuli u uzgoj paprika od kojih oni rade svoj ajvar. Razvoj pratimo na našoj i njihovoj stranici.

Na koju god varijantu se odlučili, bitno je samo ne zaboraviti da su te biljke živa bića i zaslužuju naše vrijeme i pažnju za što će nas i dobro nagraditi.

Cijeli članak možete pronaći na Super1.