Biljka kornjača – Dioscorea elephantipes! 🐢 – Dnevna doza biljaka | Kote Himmeli
Svijet biljaka

Biljka kornjača – Dioscorea elephantipes! 🐢

dioscoreaelephantipes1

Biljka kornjača – Dioscorea elephantipes! 🐢

Vrijeme je da vam predstavimo jednu jako zanimljivu biljnu vrstu koja je prije deset mjeseci postala dio naše kolekcije – Dioscorea elephantipes (syn. Testudinaria elephantipes), poznata pod imenima slonovo stopalo i Hottentot kruh.

Zašto je zanimljiva? Što je biljka starija, to izgledom sve više podsjeća na kornjačin oklop. Ovo je primjerak 20 godina stare biljke u staklenicima Kaktusa Bešlić.

Ima još zanimljivosti: ovo je listopadna biljka koja uglavnom raste tijekom zime, a ljeti gubi listove i započinje svoju fazu mirovanja. Raste i cvate tijekom zime kada joj je potrebno minimalno vode. Tijekom ljeta je nije potrebno zalijevati sve dok ne počne ponovno izbacivati listove. Glavni dio biljke raste vrlo sporo, ali može narasti do 3 metra u promjeru, a iz zemlje može viriti i do 1 metar. 

Iako glavni dio biljke ne voli direktno sunce, njeno lišće ga obožava. Iz glavnog dijela biljke rastu tanke puzajuće stabljike prepune zelenih listova. Biljka je dvodomna što znači da nosi jednospolne (ili muške ili ženske) cvjetove zeleno-žute boje. 

Glavni dio biljke bogat je škrobom i jestiv, ali nakon puno obrade kako bi se uklonili toksini.
Biljka voli dobro isušen supstrat i rijetko zalijevanje, slično sukulentima i kaktusima. Možete je kupiti kod Kaktusa Bešlić.