Ozelenili smo stan iz nove sezone InDizajna – Dnevna doza biljaka | Kote Himmeli
Uređenje interijera

Ozelenili smo stan iz nove sezone InDizajna

cover-1

Ozelenili smo stan iz nove sezone InDizajna

Ako se nas pita, biljke donose toplinu svakoj prostoriji i čine svaki dizajn kompletnim. Jednostavno – prostor uz biljke postaje domom.
Upravo nam se zbog toga dizajnerski studio Mirjana Mikulec Interijeri obratio kako bismo ozelenili stan koji se bližio samom završetku uređenja.

Budući da je stan orijentiran prema zapadnoj strani, znali smo da nas očekuje jako sunce preko ljeta te da treba birati biljke koje će dobro podnijeti jaku svjetlost, ali i slabiju svjetlost za vrijeme zime. Uz to, vlasnica stana obožava biljke, a uvijek smo sretni kada nekoga možemo razveseliti novim zelenim ljubimcima.

U široku metalnu teglu na stalku uz prozor posadili smo biljku Sansevieria cylindrica, kod nas poznatu i kao sabljarka. Ovo je sukulentna biljka koja dobro raste čak i u uvjetima slabije svjetlosti, a zahtjeva gotovo minimalnu njegu. Točnije, zalijevati je treba tek kad se supstrat posuši, otprilike jednom ili dvaput mjesečno.

Ova biljka dobro će funkcionirati čak i kad se rolete spuste za vrijeme ljetnih vrućina, ali će zbog svoje čvrstoće dobro podnijeti i umjerena izlaganja jakoj sunčevoj svjetlosti. 

Sansevieria cylindirica

Pokraj TV komode smjestili smo biljku Dracaena marginata (obrubljeni zmajevac ili jednostavno – dracena). Ovu biljku često smo navikli viđati u obliku vitkih, drvenastih stabljika s listovima na vrhu. Međutim, mi smo se odabrali za verziju koja podsjeća na malo stablo zahvaljujući njenom masivnom deblu.
Kao i sabljarka, dracena zahtjeva minimalnu njegu i dobro podnosi manjak svjetlosti. U svom velikom deblu čuva veliku zalihu vode.

Dracaena marginata

I šećer za kraj, u okruglu metalnu teglu na stalku smjestila se Calathea orbifolia. Iako ova biljka nije čvrsta i izdržljiva poput sabljarke i dracene, odlučili smo se za nju jer ne voli direktnu niti jaku svjetlost. Dakle, potrebno ju je staviti u prostor s umjerenim svjetlom.
Osim toga, biljci će goditi činjenica da vlasnica stana ne voli previsoku sobnu temperaturu što znači da će vlaga biti viša nego što je to u slučajevima gdje centralno grijanje neumorno radi.

Calathea orbifolia