#dnevnadozabiljaka DIY – biljka u staklenci – Dnevna doza biljaka | Kote Himmeli
DIY

#dnevnadozabiljaka DIY – biljka u staklenci

Untitled-6

#dnevnadozabiljaka DIY – biljka u staklenci

Sigurno svi doma imate prazne staklenke, bilo ukrasne ili od zimnice, a u ovim uputama pronaći ćete inspiraciju za nešto novo: uzgoj biljke u staklenci. Ovako posađena biljka stvorit će svoju ekosferu pa je nećete morati zalijevati. Biljka sama proizvodi kisik, a zalijeva se kondenzacijom, a bitno je pobrinuti se da je staklenka zaštićena od direktnog izvora svjetlosti i topline.

Uzmite staklenku dovoljno veliku da u njoj biljka može nesmetano rasti, a odaberite biljku koja voli visoku vlagu i manjeg je rasta.Takve su biljke: Coffea arabica (kava), Fittonia albivenis, Chamaedora elegans, Ficus pumila ili Selaginella kraussiana.

UPUTE ZA IZRADU:

1. Trebat će vam velika staklenka, teglica (mi smo se odlučili za terakotu) i biljka (na fotkama je Coffea  arabica).

2. Izvadite biljku iz tegle u kojoj je kupljena i razdvojite je na manje djelove i dobro očistite korijen (možete ga i oprati pod mlazom vode). Zalijte je nakon presađivanja u novu teglu.

3. Teglu s biljkom stavite u staklenku koju ćete zatim zatvoriti.

4. Držite je dalje od direktne sunčeve svjetlosti kako u staklenci ne bi postalo prevruće, a pripazite i na hladnoću.

Uspješno posađena i održavana biljak u staklenci može može poživjeti dokle god ne preraste staklenke. Moguće je i da neće poživjeti tako dugo, ali bez obzira na to, ovo je jako zanimljiv projekt o kojem ćemo još pisati. 

Potražite nas na Instagramu i Facebooku, a fotografije svojih biljaka i biljnih projekata objavite uz hashtag #dnevnadozabiljaka.